Nová kniha:


Tat Tvam Asi / Ty jsi To – promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže z let 1975 – 1980.  Kniha vychází v nakladatelství dybbuk – viz. www.dybbuk.cz.


Paramátman ve všem a v každém – promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže z let 1954 – 1956. Kniha vychází v nakladatelství dybbuk – viz. www.dybbuk.cz.


proste_budte_n.jpgJóga Vásištha, nebo též Mahá Rámajána, je starý indický text pojednávající o tom, jak mudrc Vasištha předává princi Rámovi učení o podstatě jedince, světa a Bytí vůbec. Text je plný rozmanitých příběhů, které mají Rámovi ukázat cestu k pochopení či nazření Skutečnosti a naplnění života. Jde o překlad z anglické verze od Svámího Vénkatéšánandy (zkrácené ze sanskrtského originálu přibližně na třetinu) doplněný sanskrtským slovníkem a vysvětlivkami. Kniha má téměř osm set stran, je vázána v pevné vazbě a obsahuje barevné ilustrace. V podobném rozsahu toto dílo dosud česky nevyšlo. Všechny další podrobnosti o knize najdete na stránkách www.samhita.cz.


proste_budte_n.jpgÁtma-bódha neboli „Poznání Já“ je krátké dílo shrnující základní principy učení advaita-védánty. Tradičně bývá připisována Ádi Šankaráčárjovi (8. stol.), ale o jeho autorství se vedou spory. Jestli byl autorem skutečně Ádi Šankaráčárja nebo někdo jiný není pro nás asi až tak podstatné. Důležitý je obsah tohoto textu, kterému je i tradičně přikládána vysoká hodnota. Také Ramana Maharši přeložil tento text ze sanskrtu do tamilštiny (resp. opravil existující tamilský překlad). Překlad ze sanskrtu - David Dostal. Kniha vyšla jen v elektronické podobě a je volně ke stažení: PDF, EPUB, MOBI



Audio/Video ukázka:

Nisargadatta Maharádž - Citáty a fotky

Zpívání v Praze

Scházíme se již přes dvacet let v bytech a čajovnách. Začínali jsme zpíváním podle kazeťáku, postupně jsme začali hrát na kytaru a bubínky. Repertoár byl čím dál širší a zpěvník se rozrůstal. Zpívali jsme různé indické mantry, bhadžany a kírtany, které jsme se učili z různých zdrojů na internetu, CD a podobně.

Na jaře 2006 došlo k zásadní změně - seznámili jsme se se skupinkou praktikujících žáků Nisargadatta Maharadže a Randžita Maharadže z Indie, Francie a dalších zemí, pro něž je podstatnou částí duchovní praxe zpívání bhadžanů z tradice Navnáth Sampradája, které je spojeno s tradičními indickými obřady jako je púdža a áratí. Bylo to pro nás něco úplně nového a okamžitě to některé z nás spontánně oslovilo svou vroucností, opravdovostí a oddaností Satguruovi. Zároveň jsme byli nadšení z toho, že tyto bhadžany jsou esencí učení našich milovaných mistrů Šrí Siddharaméšvara Maharadže a jeho žáků Šrí Nisargadatta Maharadže a Šrí Randžita Maharadže. Začali jsme se tyto bhadžany postupně učit a zpívat je na našich setkáních s doprovodem indických kartálů.

Zpívání bhadžanů v Praze v klubu "Malý velký strom" - od září 2019 do dubna 2020

 

V listopadu 2015 jsme našli krásný a klidný, duchovně velmi příznivý sál, v klubu "Malý velký strom" o rozloze cca 30 m2, s vlastním sociálním zařízením včetně kuchyňky, který jsme začli využívat k pravidelnému veřejnému zpívání. Sjednali jsme zde smluvně dlouhodobý pronájem.
Máte-li zájem, můžete se připojit a přijít si také zazpívat. Oslavy jsou otevřené všem, kdo mají zájem o neduální učení Advaity. Všichni jsou vítáni. K dispozici jsou namnožené zpěvníky s originálním textem a překladem. Zpívání je spojeno s obřadem púdža a áratí. Dále čteme advaitové texty, meditujeme a debatujeme o učení.

Adresa:

Dobrovskeho 16, Praha 7, zast. tramvaje Letenské naměstí

  • Večerní zpívání

Večerní zpívání se koná ve všední dny 2x za měsíc, od 19,00 do 21,00 hod.
Cena pronájmu místnosti je 250 Kč/hod. Účastníci se po každém zpívání složí na uhrazení pronájmu. Sejde-li se 5 lidí, vychází to 100 Kč na jednoho. Pronájem platíme pronajímateli vždy jeden měsíc předem.

Info: Aleš (tel. 777050958) a Martin (tel. 725219468)

Termíny v období říjen 2018 až duben 2019 : 

2019   2020
23.9.     
1.10.     
15.10.     
5.11.     
19.11.     
3.12.     
17.12.     
     
    xx.4. 

  • Saptahy - celodenní zpívání

Cca jednou měsíčně lze pořádat saptahy (zpívání ranních, odpoledních a večerních bhadžanů, meditace a čtení textů). Jednalo by se o soboty nebo neděle od 10 hod. do 18 hod. Budou se konat v kadeřnikém ateliéru Sóham
Termín nejbližšího plánovaného saptahu bude včas vyvěšen.

 

Zpívání bhadžanů v Divoké Šárce v létě (rok 2020 květen - září)

 

Místo konání: Praha, louka v Divoké Šárce - v případě deště se schováme v altánu.
Sraz: V 18:15 na konečné tramvají 20, 26 "Divoká Šárka"
Info: Aleš (tel. 777050958) a Martin (tel. 725219468)

  • září 2019 ? 18,00 - 20,00 hod.
 

Fotky ze zpívání:

12. 7. 2014 - Guru Purnima - Divoká Šárka

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.