Nová kniha:


Tat Tvam Asi / Ty jsi To – promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže z let 1975 – 1980.  Kniha vychází v nakladatelství dybbuk – viz. www.dybbuk.cz.


Paramátman ve všem a v každém – promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže z let 1954 – 1956. Kniha vychází v nakladatelství dybbuk – viz. www.dybbuk.cz.


proste_budte_n.jpgJóga Vásištha, nebo též Mahá Rámajána, je starý indický text pojednávající o tom, jak mudrc Vasištha předává princi Rámovi učení o podstatě jedince, světa a Bytí vůbec. Text je plný rozmanitých příběhů, které mají Rámovi ukázat cestu k pochopení či nazření Skutečnosti a naplnění života. Jde o překlad z anglické verze od Svámího Vénkatéšánandy (zkrácené ze sanskrtského originálu přibližně na třetinu) doplněný sanskrtským slovníkem a vysvětlivkami. Kniha má téměř osm set stran, je vázána v pevné vazbě a obsahuje barevné ilustrace. V podobném rozsahu toto dílo dosud česky nevyšlo. Všechny další podrobnosti o knize najdete na stránkách www.samhita.cz.


proste_budte_n.jpgÁtma-bódha neboli „Poznání Já“ je krátké dílo shrnující základní principy učení advaita-védánty. Tradičně bývá připisována Ádi Šankaráčárjovi (8. stol.), ale o jeho autorství se vedou spory. Jestli byl autorem skutečně Ádi Šankaráčárja nebo někdo jiný není pro nás asi až tak podstatné. Důležitý je obsah tohoto textu, kterému je i tradičně přikládána vysoká hodnota. Také Ramana Maharši přeložil tento text ze sanskrtu do tamilštiny (resp. opravil existující tamilský překlad). Překlad ze sanskrtu - David Dostal. Kniha vyšla jen v elektronické podobě a je volně ke stažení: PDF, EPUB, MOBI



Audio/Video ukázka:

Nisargadatta Maharádž - Citáty a fotky

Tištěné knihy

Šrí Nisargadatta Maharadž:

 

obal_vidznana.jpgKniha Prostě buďte! se skládá ze tří částí (Sebepoznání a Seberealizace; Zápisky Jean Dunn; Vědomí a Absolutno) a každá předkládá učení Šrí Nisargadatta Maharadže, které nám zprostředkovala Jeho oddaná žačka Jean Dunn. Maharadže navštívila po letech meditací strávených v Ramanášramu a účastnila se Jeho každodenních promluv až do roku 1981, kdy Maharadž opustil tělo. Vztah Jean Dunn s Maharadžem je dokonalým příkladem opravdového vztahu Gurua a žáka, který se zakládá na naprosté víře ve slova Sadgurua a touze po Pravdě. Třetí část této knihy obsahuje vrcholné promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže, které Jean Dunn s Maharadžovym požehnáním přepsala z magnetofonových pásků a vydala knižně.

  • Překlad: Gabriela Adámková, Aleš Adámek
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)

Tištěný titul je možné si objednat na e-mailech: gabinastefanikov@yahoo.com (Gabriela Adámková), alesadamek@centrum.cz (Aleš Adámek). Cena 240 Kč + poštovné.

 

obal_vidznana.jpgV nakladatelství Dybbuk vyšla nová kniha promluv Šrí Nisargadatta Maharadže Vidžňána. Zmizení pocitu bytí. Titul je k dostání ve většině knihkupectví anebo je možné ho koupit online: https://www.dybbuk.cz/knihy/vidznana/

  • NakladatelDybbuk
  • Překlad: Gabriela Adámková, Aleš Adámek
  • Popis: kniha vázaná, 456 stran, 130 x 200 mm, česky
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

„Tento svět nemá žádného stvořitele a není tu rovněž nikdo, kdo by svět zachovával či ničil. To vše je jen spontánní dění. Když poznáte skutečný význam představy „já jsem“, budete se dívat na tento svět jako na hru. Přestože je svět tak rozsáhlý, není v něm ani špetka pravdy. Ve skutečnosti se nikdy nic nestalo. Vaše mysl vám ukazuje věci, jaké si přejete. Samo vaše vědomí přijímá různé formy a vy spatřujete vize, které chcete. Kvůli tělesnému ztotožnění budou vaše představy víc a víc narůstat. Pokud se spřátelíte s „já jsem“, ukáže vám Pravdu. Tajemství vědomí je poznáno, když vědomí sebe sama zmizí a vy jste v bezejmenném stavu známém jako Vidžňána. Pokud rádi přebýváte v tomto stavu, postupem času si uvědomíte, že jste nikdy žádný svět neviděli. Takže o nějakém konání nelze vůbec mluvit.“

V nakladatelství Dybbuk vyšla kniha rozhovorů se Šrí Nisargadatta Maharadžem „Nic je vše“. Titul je k dostání ve většině knihkupectví anebo je možné ho koupit online: https://www.kosmas.cz/knihy/222738/nic-je-vse/.

  • NakladatelDybbuk
  • Překlad: Gabriela Adámková
  • Popis: kniha vázaná, 256 stran, 115 x 165 mm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Kniha promluv Šrí Nisargadatta Maharadže Nic je vše navazuje na jeho již dříve v češtině vydané knihy. Díky svému unikátnímu a spontánnímu učení všem hledajícím, pátrajícím po Pravdě a životě bez utrpení a strastí, umožňuje dostat se za omezenou mysl a přejít do absolutního stavu bez omezení. Intenzitou svých slov zcela ničí všechny představy a koncepty, které jsme od dětství získali či si je vytvořili, a přivádí nás do bodu čirého pocitu existence zbaveného jména a formy, do univerzálního pocitu bytí, vědomí. Odtud pak začíná dobrodružná cesta poznávání hlubin vědomí samotným vědomím vedoucí až k jeho rozpuštění. Texty ve formě otázek a odpovědí pocházejí z pozdějšího období Maharadžova života, jsou proto kratší a stručnější. Nijak jim to ale neubírá na údernosti – ba právě naopak. 


Šrí Siddharaméšhvar Maharadž - Klíč k poznání Já + Zlatý den

V nakladatelství Argo vyšel nový překlad knihy Šrí Siddharáméšvara Mahárádže: Klíč k poznání Já. Součástí tohoto vydání je také překlad kratšího díla s názvem Zlatý den. Kniha je k dostání ve většině knihkupectví anebo je možné ji koupit online: http://www.kosmas.cz/knihy/214128/klic-k-poznani-ja/

  • Nakladatel: Argo
  • Překlad: Dostal, David
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 128 stran, 11,8 × 19,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

 

"Jestliže chceme vyšroubovat šroub, musíme s ním točit na opačnou stranu. Jestliže mysl vedenou intelektem nasměrujeme k Já, bude pohlcena Já."


Šrí Siddharaméšhvar Maharadž - Vše je iluze (1. část přednášek zaznamenaných jeho žákem Šrí Nisargadatta Maharadžem)

vsejeiluze_advaita_small.jpg

Knihu je možné si vyzvednout po dohodě osobně v Praze, nebo vám ji zašleme poštou. 
Vše je iluze – 192 stran. Cena 250 kč + poštovné
Překlad: Aleš Adámek
1. vydání, 2014
Kontakt: alesadamek@centrum.cz

Kniha nyní také vychází na tomto webu postupně po jednotlivých kapitolách v sekci Texty na pokračování.

Šrí Siddharaméšhvar Maharadž - Oddanost po Seberealizaci (2. část přednášek zaznamenaných jeho žákem Šrí Nisargadatta Maharadžem)

oddanost_advaita_small.jpg

Knihu je možné si vyzvednout po dohodě osobně v Praze, nebo vám ji zašleme poštou. 
Oddanost po Seberealizaci – 198 stran. Cena 250 kč + poštovné
Překlad: Gabriela Adámková
1. vydání, 2014
Kontakt: gabinastefanikov@yahoo.com

Kniha vyjde na tomto webu postupně po jednotlivých kapitolách v sekci Texty na pokračování.

Ve formě dvou knih Vše je iluze a Oddanost po Seberealizaci  vychází 130 přednášek Satgurua Šrí Siddharaméšvara Maharadže, které si v letech 1934 a 1935 ručně zapisoval Jeho žák Šrí Nisargadatta Maharadž. Později je pak spolu se spolužákem Bhainathem Maharadžem v roce 1961–1962 vydal a vznikla z toho kniha v jazyce maráthí, kterou později do angličiny přeložila paní Dungadži spolu s panem Ghaisasem. Kniha je rozdělena do dvou částí a každá je obohacena předmluvou Šrí Nisargadatta Maharadže: „Požehnaní jsou ti, kteří byli šťastní natolik, aby mohli naslouchat těmto promluvám, které byly jako záplava Nektaru plynoucí z úst Satgurua Šrí Siddharaméšvara Maharadže, jenž byl ztělesněním Nejvyššího Poznání, Vidžňány. Rovněž tak budou požehnání ti, kteří budou číst a naslouchat těmto promluvám, a stanou se samotným Nektarem nesmrtelnosti."


Šrí Nisargadatta Maharádž - JÁ JSEM TO

JA JSEM TO

Cena 400 Kč + poštovné. Knihu je možné si vyzvednout po dohodě osobně v Praze, nebo vám ji zašleme poštou.
468 stran, kvalitní pevná šitá vazba, barevná laminovaná obálka.
Překlad: Martin Vinkler.
1. vydání, 2010
Objednávky: Další dotisk vyšel v březnu 2016. Objednávky zasílejte na mail  Martin Vinkler (mvinkler@centrum.cz).

Kniha nyní také vychází na tomto webu postupně po jednotlivých kapitolách v sekci Texty na pokračování.

Toto slavné dílo, bylo poprvé vydáno v anglickém překladu v roce 1973. Díky němu se anglicky mluvící svět mohl seznámit s radikálním učením mistra Advaita Védánty Šrí Nisargadatta Maharádže. Mezi příznivci tohoto učení je kniha považována za zářivý klenot, který jasně, podrobně a s energií, jakou mohou mít jen slova Satgurua, vysvětluje základy advaity. Kniha obsahuje 101 kapitol ve formě rozhovorů mezi Maharádžem a jeho žáky a je mimo jiné mimořádná tím, jakým způsobem vznikla. Maharádžův žák Maurice Frydman, který ovládal Maráthí, jazyk, ve kterém rozhovory většinou probíhaly, po dobu dvou let pořizoval magnetofonové záznamy satsangů, pečlivě je přepisoval a poté přeložil do angličtiny. Skvělé je to, že byl sám realizovaným džňáninem a Maharádž překlad revidoval a schválil, takže máme jistotu, že anglický text přesně odpovídá Maharádžovu sdělení. Kniha se stala světovým bestselerem, vyšla v několika vydáních a byla přeložena do mnoha jazyků. Zájemcům o učení Šrí Nisargadatta Maharádže se poprvé dostává do rukou toto dílo v češtině.


Jak objednávat následující tištěné knihy.

Šrí Nisargadatta Maharadž - Před vědomím

Před Vědomím

Cena: Dle objednávky a poštovného na www.lulu.com

Překlad: G. Adámková
1. vydání, 2008

Tato kniha ´Před Vědomím´ zaznamenává jedny z posledních promluv Šrí Nisargadatty Maharadže během let 1980-1981. Šrí Maharadž nás v nich neustále navrací do našeho původního, přirozeného stavu nevědění, stavu před zrozením oproštěného od pocitu vědomí sebe sama. Jean Dunn, dlouholetá Maharadžova oddaná v předmluvě uvádí: "Jestliže čtete tuto knihu, předpokládá se, že jste si jak řekl Maharadž, splnili "svůj domácí úkol"...

Support independent publishing: buy this book on Lulu.


Šrí Nisargadatta Maharadž - Jiskra Jáství

Před Vědomím

Cena: Dle objednávky a poštovného na www.lulu.com

Překlad: G. Adámková
1. vydání, 2009

Kniha ´Jiskra Jáství´ je útlá kniha rozhovorů s Šrí Nisargadatta Maharadžem, která je doplněna o vzpomínky Maharadžovych žáků.

 


Šrí Randžit Mahárádž - Iluze vs. Realita 

iluse vs realita

Knihu je možné si vyzvednout po dohodě osobně v Praze, nebo vám ji zašleme poštou. 
Cena 220 kč + poštovné
Překlad: David Dostal
1. vydání, 2008
Kontakt: dostal.d@gmail.com

Iluze vs. Realita je první knihou rozhovorů se Šrí Randžitem Mahárádžem, která kdy vyšla. Je to také vůbec první kniha o učení tohoto spolužáka Šrí Nisargadatty Mahárádže v češtině. Jejím obsahem je přepis 22 rozhovorů převážně z let 1997 a 1998, které a vybral a sestavil Robert Wolff.

Support independent publishing: buy this book on Lulu.

 


 Šrí Satguru Siddharaméšvar Maharadž - Univerzální Klíč k Seberealizaci & Amrut Laja 1

Amrut Laja 1 a Universální Klíč k realizaci

Cena: Dle objednávky a poštovného na www.lulu.com
Překlad: Aleš Adámek
2. vydání, 2009

Vychází již druhé vydání knih Univerzální Klíč k Seberealizaci a Amrut Laja I společně. První částí je Univerzální Klíč k Seberealizaci. V této knize, kterou napsal Šrí Siddharaméšvar Maharadž sám, je vysvětlen význam Sebepoznání, a je zde podrobný popis čtyř těl při hledání pravého ´Já´, a podrobný výklad čtvrtého těla (Mahakarana)  v několika způsobech. Druhou částí knihy je Amrtu Laja I neboli Nektar Nesmrtelnosti. Je to pojednání o stavu bez stavů, přičemž se jedná o promluvy ke knize Dasboadh.

Support independent publishing: buy this book on Lulu.


Šrí Nisargadatta Maharadž - Neměnná Skutečnost 

Nemenna Skutecnost

Cena: Dle objednávky a poštovného na www.lulu.com
Překlad: A. Adámek
1. vydání, 2009

´Neměnná Skutečnost je kniha rozhovorů se Šrí Nisargadatta Maharadžem z let 1976-1977, kterou sestavil Mark West z Austrálie, Maharadžův věrný žák, jenž zde byl schopen zaznamenat a uchovat nejen slova, ale rovněž zachytit to skryté poselství úžasného světce, jakým Nisargadatta je.

 


Support independent publishing: buy this book on Lulu.


Šrí Lakshmana & Šrí Mathru Sárada - V čirém Já 

V cirem Já

Cena: Dle objednávky a poštovného na www.lulu.com
Překlad: G. Adámková
2. vydání, 2009

Šrí Lakshmana Swámi i Mathru Šrí Sárada podrobně popisují v knize ´V čirém Já´ svou sádhanu, moment Realizace "Já" i život po Realizaci. Jedná se o pozoruhodnou knihu plnou osobních výpovědí dvou "prostých" osvícených bytostí. Na sádhaně, kterou oba prošli, je znát velký vliv Ramany Maharišiho a jejich přitažlivost k posvátné hoře Arunáčale.

Support independent publishing: buy this book on Lulu.

 

 

 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.