Nová kniha:


Tat Tvam Asi / Ty jsi To – promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže z let 1975 – 1980.  Kniha vychází v nakladatelství dybbuk – viz. www.dybbuk.cz.


Paramátman ve všem a v každém – promluvy Šrí Nisargadatta Maharadže z let 1954 – 1956. Kniha vychází v nakladatelství dybbuk – viz. www.dybbuk.cz.


proste_budte_n.jpgJóga Vásištha, nebo též Mahá Rámajána, je starý indický text pojednávající o tom, jak mudrc Vasištha předává princi Rámovi učení o podstatě jedince, světa a Bytí vůbec. Text je plný rozmanitých příběhů, které mají Rámovi ukázat cestu k pochopení či nazření Skutečnosti a naplnění života. Jde o překlad z anglické verze od Svámího Vénkatéšánandy (zkrácené ze sanskrtského originálu přibližně na třetinu) doplněný sanskrtským slovníkem a vysvětlivkami. Kniha má téměř osm set stran, je vázána v pevné vazbě a obsahuje barevné ilustrace. V podobném rozsahu toto dílo dosud česky nevyšlo. Všechny další podrobnosti o knize najdete na stránkách www.samhita.cz.


proste_budte_n.jpgÁtma-bódha neboli „Poznání Já“ je krátké dílo shrnující základní principy učení advaita-védánty. Tradičně bývá připisována Ádi Šankaráčárjovi (8. stol.), ale o jeho autorství se vedou spory. Jestli byl autorem skutečně Ádi Šankaráčárja nebo někdo jiný není pro nás asi až tak podstatné. Důležitý je obsah tohoto textu, kterému je i tradičně přikládána vysoká hodnota. Také Ramana Maharši přeložil tento text ze sanskrtu do tamilštiny (resp. opravil existující tamilský překlad). Překlad ze sanskrtu - David Dostal. Kniha vyšla jen v elektronické podobě a je volně ke stažení: PDF, EPUB, MOBI



Audio/Video ukázka:

Nisargadatta Maharádž - Citáty a fotky

Šrí Randžit Maharádž (1913 - 2000)

Randžit Mahárádž se narodil 4. ledna 1913 v Bombaji. Od svého narození trpěl různými nemocemi (kvůli práškům, které jeho matka brala v době těhotenství). Už jako malé dítě byl velmi oddaný Krišnovi: každý den ho uctíval a chodil s rodiči na různé poutě. Svého mistra Sří Sidharáméšvara potkal, když mu bylo teprve dvanáct let. O dnu, kdy se setkal se svým mistrem Sidharamešvarem říká: "Poznal jsem svého mistra a ten mně zcela uchvátil. Od toho dne jsem zapomněl na Krišnu." Ze dne na den přestal uctívat Krišnu a začal následovat svého Mistra. Zasvětil mu celý svůj život.

Šrí Sidharámešvar umřel v roce 1936, Mahárádžovi tehdy bylo teprve dvacet čtyři let. Nikdy se neoženil a většinu svého života pracoval jako samostatný účetní v různých firmách. Téměř šedesát let (až do své smrti) žil ve svém malém pokoji v Bombaji (v ulici Dubash lane). Dlouhou dobu neučil a nakonec začal učit až ve svých sedmdesáti letech, a to díky rostoucímu počtu hledajících, kteří ho navštěvovali v jeho malé místnosti.

Celý svůj život uctíval svého Mistr a zpíval bhadžany, o což ho (a jeho spolužáky) Šrí Siddharáméšvar požádal. K tomu také vedl všechny svoje žáky. Nejdůležitější částí jeho učení nebyly bhadžany, ale poznání a pochopení, které předával prostou angličtinou. Mahárádž říká: "Slova vás svazují, ale slova vás mohou osvobodit. Nevědomost přišla tak, že vám bylo řečeno, že jste tělo a mysl a musí zmizet tak, že vám bude řečeno, že nejste tělo a mysl. Slova jsou falešná, jen význam který nesou, je pravdivý. Přestože je vše jen pouhou iluzí, k tomu, abyste iluzi pochopili, iluzi potřebujete."

Mahárádž zdůrazňuje, jak je důležité pochopit naši pravou Podstatu, rozpoznat čím jsme a čím nejsme. Dokáže nás zbavit všech připoutaností pouhým rčením: "Zapomeňte na iluzorní "já jsem toto tělo a mysl" a budete Skutečností. Stručně a jasně."

Deset let poté, co začal učit, ještě stále pracoval a do důchodu odešel až ve svých osmdesáti letech. Roku 1996 opustil pRanjit M. a Nisargadatta M.oprvé Indii a na pozvání svých žáků ze západu navštívil několik evropských zemí i Ameriku. Později takto cestoval ještě několikrát (bylo to snadné díky tomu, že mluvil anglicky).

Jeho poslední oficiální satsang se konal 2. října 2000. Den na to těžce onemocněl a své tělo opustil 15. listopadu 2000. V jeho bytě v Bombaji se dodnes schází jeho žáci a každý den se tam zpívají bhadžany.

Mahárádž říká: "Nic z toho, co vidíte, uvědomujete si, myslíte a cítíte, není pravdou. Kde se pak tedy nachází tělo, mysl, intelekt, ego a svět? Pokud nejsem ničím z těchto pojmů, kdo tedy jsem? Když tu není "já", kde je "vy"? Když neexistujete, neexistuje ani svět, o tom nepochybujte. Zapomeňte vše a zůstane tu Skutečnost."

Mahárádž říká, že těch co žijí v iluzi je mnoho. Iluze však nerada přichází o někoho ze svých řad, proto vás bude strhávat zpět, byť při sebemenším pokusu o odpoutání se od ní, a nikdy vám nedovolí dojít k Pravdě. Proto, je skutečný Guru nezbytný. K tomu, aby vás Mistr odvedl od iluze, se mu musíte zcela oddat a znovu a znovu přemýšlet nad jeho slovy.


Knihy:

Filmy o Randžitovi, video-satsangy, audio nahrávky:

Články o Randžitovi publikované v aktualitách:

6. 6. 2016 - David

Pohled na část mathu v Inčgiri (tam, kde je bíla věž stojí samádhi Šrí Bháúsahéba)

Od svých dvanácti let až do teď pořád zpívám jeho bhadžany. Nikdy mne to neomrzelo. Když je zpíváte, můžete pochopit. Mistr vám dá lék, a když se po tom léku cítíte dobře, nemusíte si už dělat starosti. Nic neztratíte. Každý den něco získáváte. A je v tom láska a pochopení. Bháúsáhéb tyhle bhadžany dal dohromady. On začal tuto linii. Když byl v Inčgiri, kde založil math – to znamená chrám s klášterem. A v měsíci šravana, který je osmým nebo devátým měsícem podle indického kalendáře, přijížděli do Inčigiri žáci.

 


23. 5. 2016 - David

Figure 1 Chrám v Inčgiri - pohled k samádhi Šrí GurulingadžaFigure 1 Chrám v Inčgiri - pohled k samádhi Šrí Gurulingadžangama, které nechal postavit Šrí Bháúsáhébngama, které nechal postavit Šrí BháúsáhébKdyž Gurulingadžangam opustil své tělo, Bháúsáhéb byl u něj a spolu s ním jeho další žáci, lingajaté. Když umíral, řekl: „Tohle tělo jedlo přepuštěné máslo (ghí) a další dobré věci. Nedávejte mne do země.1 Dejte moje tělo do džungle, aby zvířata měla hostinu. Nedávejte mne do samádhi. Jestli něco takového chcete mít, jen někam postavte kámen v mém jménu – my mu říkáme lingam – a to bude stačit.“ Pak opustil tělo. Co se stalo pak? Žáci jsou vždy hrozně chytří. A tak si řekli: „Jak bychom to mohli udělat? To nemůžeme udělat.“ A postavili jeho samádhi na farmě jednoho z žáků. Žena toho žáka, ale nenásledovala Gurulungadžangama a nevěřila v něj. Za tři roky tento žák zemřel. A co udělala jeho žena? Úplně to samádhi zbourala. Co s tím? Vyndali ven to tělo. Lingajaté pohřbívají celé tělo. Jako vy dáváte mrtvé do rakve. Jen oni je nedávají do rakve, ale dají je přímo do země. Takže...


16. 5. 2016 - David


Samádhi Šrí Gurulingadžangama v jeho rodné vesnici NimbargiOtázka
: Mahárádži, mohl byste promluvit o jménech, která zpíváme v bhadžanech. Mám na mysli Kádsiddhéšvar Mahárádž a Gururlingadžangam Mahárádž. Vůbec nic o těchto učitelích nevím, ale mnohokrát zpíváme jejich jména. Mohl byste říct něco o nich a o tom, proč zpíváme jejich jména?
Mahárádž: Ano. Můj Mistr se jmenoval Siddharáméšvar Mahárádž. Jeho učitelem byl Bháúsáhéb Mahárádž. Jeho učitelem byl Gurulingadžangam. Oba byli z Karnátaky. To je stát na jihu Indie. Učitel Gurulingadžangama, Kádsiddhéšvar byl z Kólhapúru. Tělo opustil před třemi sty lety. Mantru předal Gurulungadžangamovi ve snu. Zasvětil ho ve snu.


 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.